onsdag 30. september 2009

Gjersrudtjern

Her kommer litt om hva jeg har drevet med i høst når jeg ikke har fanget fugl ved Lilløyplassen eller i byens parker. Tanken var å komme med en oppsummering når sesongen er over, men en hendelse sist søndag satte litt fortgang i bloggingen.

Gjersrudtjern er et lite vann liggende langt fra idyllisk til mellom E6 og riksvei 155 ved Klemetsrud. Stedet er sterkt preget av tidligere kultivering og jordbruk. Det har vært dumpet en del løsmasse i området og det er nå under sterk gjengroing. De gamle husmannsplassene som vises på en del flybilder er revet de siste årene.

Ornitologisk sett er stedet mest kjent for en elvesanger som sang her i 1993 og en og annen nattergal. De siste årene har jeg hatt noen fuglekasser hengende her, mest småfugl, men også en vellykket kattuglehekking.

I år hadde jeg litt lyst til å drive mitt helt eget lille nettfangstprosjekt. Valget falt på Gjersrudtjern av flere grunner. Det er litt variert terreng med kratt, løvskog og eng. Det ligger så nærme der jeg bor at jeg rekker utom noen timer før jobben hvis værmeldingen plutselig sier at det er fangstvær. Og det er ingen gjennomfart av turgåere. Jeg får holde på helt i fred.

Startet en ettermiddag i slutten av juli med å rydde noen nettgater. Tok litt tid da det helt overraskende var nesten 150 rastene svaler på kirkegården. Fikk dessverre bare tak i en av dem, men det var verd forsøket.


En representant for høsten, hvitbrynrødstrupe.

Første ordentlige morgenfangst var 1.-2. august. Det gikk over all forventning. 57 fugl merket fordelt på 13 arter med mitt livs første vendehals som det mest spennende. Ikke overraskende var det løvsangere og munk som dro antallet. Med litt til og fra og ferieavvikling, har jeg holdt det gående gjennom høsten, sangerne har gitt plass for rødstruper og jernspurv. En rørsanger, litt trost, et par skjærer og tre stjertmeis som krydder. (Og ja, jeg sikler på resten av flokken.)

Sist søndag litt før 11 ringte PK for å sjekke at jeg ikke sov bort dagen og for å bestille flere ringer. Det begynner å bli tomt for 8- på Røa selv om de hadde en mager morgen med bare ca 90 fugl merket… Vi skravlet litt om gøyale høstarter og lurte på når er det egentlig gulbryntid? Det har blitt meldt noen fra Nord Norge og Trøndelag, men lite fra Vestlandet. Vel vitende om at de blir fanget i Trysil, på Dovre og nå senest i Hemsedal, burde det være mulig å få fatt i dem her i OA selv om vi ikke akkurat går i kategorien bombeøy. De har vært registrert i Follo og Tommy Stølen fanget sågar en i egen hage tilbake i 1994!


En av de lokale påfuglene.

Snaut 40 minutter senere gikk jeg en siste runde og plukket ut litt grønnsisik som hadde gått på lyd og registrerte dagens tredje gransanger. Først da jeg skulle plukke den ut, så jeg en helt porno øyenbrynstripe. Et høyt "å dæven" og to vingebånd senere var jeg ikke i tvil. Gulbrynsanger! Ringte selvfølgelig tilbake til Røa og fikk bare "du kødder"! Dog kastet de seg i bilen og var de eneste utenom undertegnede som fikk se juvelen fra øst.
Sterk morgen, 56 fugl merket fordelt på 15 arter.


Umiskjennelige vingebånd fra taigaen.


Litt mer om antall, arter og fordeling kommer en gang utover høsten.

1 kommentar: