tirsdag 20. april 2010

Aprilfjellet

Strålende sol er vanligvis ikke det beste å merke i av flere årsaker. Kombinert med snø blir nettet veldig synlig. Spesielt bokfinken syntes å oppdage nettet og fly rundt. Noe fugl blir det likevel. De fleste går i der krattet er tettest og nettet minst synlig.


Kjernebiter hunn

Litt utpå første dag mens jeg sitter i solveggen og slapper av, kommer en stutt-tjukk fugl med kraftige vingebånd flyvende. Det måtte da være en kjernebiter? Det er en fugl jeg stort sett bare ser i korte øyeblikk i tretoppene. Ikke skal den finnes her heller. Men når den setter seg på fuglebrettet utenfor kjøkkenvinduet, er det ingen tvil. I nettet vil den ikke selv med lokkelyd. Ikke før lyden er slått av og jeg skal pakke sammen. Da sitter den. Etter litt biting er den løs og får ring. Under bildetagningen har jeg feiget ut og tatt på hønsehaukhanskene. Rett etterpå avsluttes en god dag med nesten 400 kortnebbgjess på vei nordover.
Kjernebiter hunn

Dag to skyer det over. Nettene blir mindre synlige, men det hjelper lite når fuglene uteblir. En brunsisik blir et hyggelig unntak. Forøvrig er nesten alle gråsisikene rundt her fluffy og lyse. Nesten ikke noe brunt innslag annet enn svakt i kinn/strupe. Ganske forskjellig fra de som hekker i området. Min teori er at de som er her vinterstid tilhører en nordlig bestand. Forhåpentligvis blir det gjenfunn av noen av de jeg har merket. Yr fikk rett i at det skulle blåse opp så jeg avsluttet tidlig.

Dompap

Dag tre starter med snø og mye vind. Heldigvis står et av nettene litt i le og der var det mye fugl samlet. Foreløpig beste dag med 34 fugl. Nesten alle ble fanget i løpet av de første to timene. Ingen spennende arter annet enn nok en pilfink, som må kunne sies å være en lokal sjeldenhet. En dompap hann er jo også morsomt selvom den er ganske vanlig her på disse tider av året. Nettet ble stengt litt tidlig fordi vinden skiftet retning og snøen ble litt for råtten. Og så kom vulkanskyen fra Island med en litt rar og mørkegrå farge.

Lys og fluffy gråsisik

Dag fire startet også bra, men vinden ble fort for kraftig så jeg lukket nettene etter første runde. Det mest vindutsatte nettet tok jegt helt ned siden Yr meldte 18 sekundmeter i dag. Det stemte ikke helt, men det er greit å være på den sikre siden. Ikke noe spennende i nettet i dag heller. En polarsisik forsvant da jeg satte opp nettet og kom ikke tilbake. Nå begynner det å bli litt innsig av brunere sisiker. Både brunsisik og "beigesisik". Sistnevnte ligner mer på de gråsisikene som hekker i området.

Brunsisik

Dag fem: Snøstorm => ingen fangst... Mye fugl på foringsplassen. En ny polarsisik dukket opp. Må opp tidlig i morgen.

Dag seks kom jeg meg tidelig opp. Det startet brukbart selv med sol. Jeg prøvde å lure skjærene med lyd. De var absolutt interessert, men luktet antagelig lunta (må slutte med lunte :). To polarsisiker er på foringsplassen uten å ville gå i nettet. Og så kom en iskald vind som gjorde at jeg måtte avslutte ganske snart. Det blir ikke så mye fugl pr dag, men alle monner drar. Og 33 fugl på to timer er ikke helt galt.
Polarsisik hann

Dag syv er en god dag. Endelig gikk en av polarsisikene i nettet. Og jeg som har glemt utstyr til blodprøver i Oslo. Polarsisik er en av de artene der det er tatt få blodprøver av. Svarttrosthunnen som har lusket rundt her de siste dagen gikk også i nettet. Dermed har alle (3) svarttrostene jeg noensinne har sett her, fått ring. En fin hvit hare var på vei mot nettet, men ombestemte seg. På foringsplassen bak hytta, der nettet ikke står, hopper 30-40 bokfinker fornøyd rundt. Og bare 3-4 av dem har ring. Innimellom er det nesten like mange gråsisiker. Der er ringprosenten over 50. Potensialet er godt, men nå drar jeg hjem.

Oppdatering avreisedag. Jeg skulle bare ha opp nettet mens jeg pakket og vasket. Resultatet ble 33 til.

Resultat Hjerkinn 13.-19. april 
Svarttrost 1
Granmeis 2
Blåmeis 2
Kjøttmeis 4
Pilfink 2
Bokfink 58
Grønnfink 30
Grønnsisik 2
Brunsisik 7
Gråsisik 78
Polarsisik 1
Dompap 1
Kjernebiter 1
Sum189

2 kommentarer:

  1. Utrolig bra fangst John Martin! Ikke bare antall, men også noe snadder!

    SvarSlett
  2. Takk for det! Ikke kjempeantall per dag, men mange bekker små... Og kjernebiter er jo alltid morsomt :)

    SvarSlett