fredag 16. april 2010

Eurovision song contestEn gang i blant kommer man over fugler med rare ringer. Står det ikke noe land eller institusjon på ringen, betyr det som regel at det er en fugl som ved en eller annen anledning har vært i fangenskap. I påsken (28 mars) fanget jeg en adult bokfink hann på Store Færder med en sær ring. Det så ved første øyekast ut som en vanlig aluminiums ring, men ved nærmere øyesyn var verken land eller institusjon påskrevet. Derimot stod det: E 602 og VMB 08Som oftest er det umulig å finne ut av hvor slike burfugler kommer fra. Likevel hadde jeg et håp om å finne det ut, ettersom ring nummer osv. kunne se ut som et unikt nummer, og derfor kanskje hørte til et slags prosjekt. Michael Fredriksen ledet meg inn på et spor til Belgia. Endel mailing til diverse addresser jeg fant på belgiske sider med språk jeg ikke forstod et kvekk av, ga til slutt resultat!

Historikken til denne bokfinken var særere enn jeg hadde drømt om. Det foregår tydeligvis langt særere hobbyer der ute enn det vi selv driver med! I Belgia finnes det et miljø som holder bokfinker i bur (Belgian chaffinch federation) (VI.Mi.BEL.). Deres grunn til å holde bokfinker i bur er å delta i årlige konkurranser i perioden 1 april til 15 august. Konkurransen går ut på at den bokfinken som synger flest strofer i løpet av en time vinner... Bilder av hvordan dette foregår finner dere her:

http://www.vimibel.be/onze_hobby.htm

Bokfinken på Store Færder hadde altså klart å rømme fra denne konkurransen. Fuglen var merket i 2008. Denne bokfinken går til tops i min liste over sære gjennfunn. Den slår til og med knoppsvana påkjørt av flytoget ved Lillestrøm stasjon:)

4 kommentarer:

 1. Helt genialt, regner med at denne vant og dro sykt med strofer på Færder for å feire friheten :-)

  Stig

  SvarSlett
 2. Fantastisk historie - ofte er virkeligheten verre enn fantasien :)

  Men er dette ville bokfinker som samles inn og trenes opp eller er det tamfugler?

  Siden din rotet seg til Færder er det vel trolig en bokfink fra Norge som har fått en ufrivillig stopp der nede?

  SvarSlett
 3. En google oversettelse forteller litt gebrokkent at dette foregår hver søndag, og fuglenes sang blir talt i løpet av en time.

  Fugler som ikke synger med flamsk dialekt blir diskvalifisert :D

  Det sies også at de driver oppdrett, men at det er vanskelig å få frem unger pga av foreldrefuglene mangler passende mat! og pga at oppdretterne mangler kunnskap!

  Det må man si høres ut som en fornuftig aktivitet ved siden av sangkonkurransen :P

  SvarSlett
 4. De gjorde mye rart i Belgia i den tiden jeg bodde der, men dette tar virkelig kaka!!
  Huttetu!

  SvarSlett