mandag 10. september 2012

Fargemerket storskarv...


Etter lørdagens merking på Storøya gikk jeg og Terje Skibakk en liten runde ut til Røykholmen i Koksa for å se om det lå noe spennende inne i bukta. På veien ut passerer vi den gamle kanonstillingen fra flyplasstiden og vi stopper der og setter teleskopet på en gruppe på seks storskarv som sitter og tørker seg på "tjeldsteinen" ute i vannet. Det viser seg at en av fuglene er fargemerket med en stor fin rød ring med hvit skrift.  

To av "kompisene" til H3J nyter livet i Koksa...
Nyskjerrige som vi er måtte vi ringe John Martin for å høre om han kunne gi oss hint om hvor fuglen kunne stamme ifra. Nå måtte det litt graving til for å finne utav det, det eneste fargeprosjektet for skarv på ringmerking.no gjelder sorte ringer med hvit skrift. JM kom over ett dansk prosjekt med røde ringer, men litt nærmere er Østfold og der fant JM navnet til en av de som merker storskarv der nede - Åge Sten Fredriksen.

Siste karakteren vises ikke på bildet, men hele koden var H3J

Så når jeg kom hjem etter søndagens merkeopplegg fikk jeg sendt en epost - og man kan ihvertfall ikke klage på responstiden til gutta der nede - allerede etter 45 minutter fikk jeg følgende hyggelige epost tilbake :
Hei Johnny!

Takk for avlesning av en av våre skarver.

Rød høyre H3J, venstre bein, ståring : BA 27139 Stavanger Museum Norway, ble merket i Øra Naturreservat Fredrikstad av oss, 18.06.05.

Dette er en gammel kjenning som har vær avlest i Koksakilen to ganger tidligere, 28/8-05 Morten Brandt og 14/10-05 Kjell Isaksen. Den er i tillegg sett overvintrende ved Isegran i Fredrikstad vinteren 2005, 2007, 2008, 2009 og 2012.
Storskarvene på Øra trekker i hovedsaklig sørover om vinteren, men H3J overvintrer i våre farvann.Det skal bli spennende og se om den dukker opp i Fredrikstad kommende vinter.
Hilsen
Åge
Dette er altså en liten orginal som ikke lever ett A4 storskarvliv og følger massen sørover fra Øra om vinteren! Den lever glade dager rundt Fornebu om sommeren og kalde dager i Østfold om vintrene. Den er tydeligvis også en meget flink storskarv som har klart å unngå oslofjordens garnfarer i 6 år... :)

 Morsomt med slike opplysninger på en art man ikke så lett får kontroller på uten hjelp av fargeringer... Gjenfunnene av skarv er jo gjerne av garndrepte fugler og da stopper jo oppdateringene ganske rask for å si det slik... Så se gjerne en ekstra gang på beina på den neste skarven du ser på en stolpe med vingene til tørk...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar