søndag 9. september 2012

Sommerferie, del 2.

August pleier å være en fin tid å feriere litt til på. Varianten i år var å kikke litt på dette fjellet og fuglene der. De hadde stort sett reist. Unntaket var en lunch med fem arter rovfugl! Med begge ørnene og jaktfalk blir det litt drag over det for en østlending! Det andre unntaket var en hage på Hjerkinn.

Etter det dro vi ikke overraskende til Sørlandet og ni ferierte i 11 dager. Der ble det fanget småfugl hver eneste dag. Riktig nok bare litt og litt, bare den første morgenen var det tydelig bevegelse å spore med 60 fugl i posen.


I kjent august stil var det munk og sisiker som dro antallet, ingen korsnebb eller grønnfink som i fjor. Krydderet ble en 1k rosenfink og en buskskvett. Kunne selvfølgelig ønsket seg mer, men dette er straffen for å ha ganske stabilt finvær. I fjor fikk jeg to tornskater og ingen vendehals, i år var det helt omvendt.


En av de første dagene slang jeg ut en halvkilo solsikkefrø for å se om det var gav noe. Det var linerlene som var mest interessert. Jeg vet ikke helt hva de finner, om det er frørusk eller insekter, men de vil så gjerne ha det at de gladlig går på det når det står en ruse der. Fint det, for nettene ser de så alt for godt. 6 av 7 ble fanget på denne måten. Stort sett voksne fugler.
Etter kjent oppskrift måtte vi en kveld forsøke om det var havsvaler der ute fremdeles. Satt nettet der det sto da det virket for noen år siden.


Litt mer mot fjellvegg enn oppsettet i fjor. Litt mer vind enn ønskelig, selv et trostenett som ser ut som mer hull enn garn oppfører seg som en spinnaker. Like vel virket det! Litt over midnatt hang en liten sint tass øverst i venstre hjørnet.
Her ble det ingen vadere, men man har jo en plan for alt. Ruser. Ute på Målen er det rullestein og tidvis en del rotten tare. (I AA målestokk i det minste.)Her ble det satt opp to ruser med ditto ledegjerder. Den største er samme type som med hell er brukt til sidensvans, den andre er en kopi av modellen de bruker på Ottenby. Den første myrsnipen brukte kun få minutter på å finne veien inn. Resten sov.


Steinvenderene fant ledegjerder og gikk ned i sjøen og opp på den andre siden. Etter en halvtimes tid klarte derimot to rødstilk å skjønne hvordan opplegget var ment å virke.


Etter det var det stilt. Lite beiting, mye soving, tiltagende vind og tom mage. Det ble dessverre med dette ene forsøket. Denne gangen. Dette skal helt sikkert forsøkes igjen!


Så var det vel ingen som trodde at dette innlegget skulle være fritt for måker og fargeringer?
Det ble drevet en hel del med det også. Det ble bare satt på noen få, inne i Arendal sentrum.

Dette er en jeg ikke fikk, skulle gjerne hatt på et identitetsnummer så vi kunne se hvordan nebbet utvikler seg.

På sjøen derimot var det mye fint. Selvfølgelig mest årsunger. Noen tiggende på hekkepasse, andre hengende i rasteflokkene. Som denne:

Men figuren som har sneket seg inn i høyre bildekant så jeg ikke før bilde kom på skjerm på kvelden! En 4k fra Mandal! Sist sett i Grimstad i vinter.

Det var flere luringer fra den kanten. En svartbak fra 2008 sto på Vildmennene og en sildemåke fra 2005 sto på Bonden, muligens med en tiggende unge. Kan tyde på at det er en hekkefugl. Er bare sett en gang siden merking, i 2008.
En annen overraskelse sto på Korshavnskjæret. Der merket jeg 4 svartbak i juni. Forventet å se noen, i fjor kom alle tre ungen seg på vingene og er sett i Danmark. Nå så jeg ringene 74, 75 og 77. Fint det, helt til de skulle redigeres og de to første heter JP og den siste JH. Hum, veldig kjent. Figuren er faktisk merket av oss i en hettemåkekoloni i Bærum i år! Det er vist bevegelser å spore der ute.

Jeg har funnet AA fugl i OA, men dette var første OA fugl i AA.

Mest skuffende var en koloni oppe ved Lyngør. Det ble det merket neste 40 gråmåker og vi fant bare en. Det viste seg fort i uken etter at disse har utferdstrang, en er funnet død i Risør, en er sett i Skagen og en har Johnny vært så grei å håndmate i Sandvika! Litt gøy dette her:-)
Vi fikk også snust opp et par nye lokale fugl fra tidligere år. En gråmåke fra 2010 og to nye fra i fjor. Hvis noen lurer på hvordan det går med tidligere omtalte J3294 så ble den sett nesten hver dag på tre forskjellige lokaliteter!

Svaningen gikk periodevis litt tregt. En del unger var i minste laget og enkelte foreldre misstenker jeg for å ha sett meg før. At de er i myting fremdeles hjelper ikke på tilliten.

Triste greier.
Traff en frøken med dansk metalring, fikk lest av den, men hun ville absolutt ikke ha en ring til. Plutselig løsnet det litt og 7 fugl merket, samt en fargering byttet ut, er fint over forventet.


En ferie i listeform:

Havsvale 1
Knoppsvane 7
Myrsnipe 1
Rødstilk 2
Fiskemåke 4
Bydue 1
Vendehals 2
Trepiplerke 1
Linerle 7
Rødstrupe 4
Rødstjert 1
Buskskvett 1
Svarttrost 1
Møller 6
Tornsanger 2
Hagesanger 10
Munk 42
Gransanger 1
Løvsanger 23
Gråfluesnapper 3
Blåmeis 14
Kjøttmeis 7
Spettmeis 1
Pilfink 15
Bokfink 5
Grønnsisik 24
Brunsisik 21
Rosenfink 1

Total 208


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar