torsdag 27. september 2012

Måketur

Så var det på tide å skrive litt om måkefangst og slikt igjen. Det har skjedd mye spennende i sommer også, men det får vi komme tilbake til litt dryppvis når skrivekløen tar overhånd.
Forleden lørdag var det Asker og Bærum som sto på programmet.

Ved utløpet Engervannet var måkene greie.

På Kadettangen fant vi ikke noe mer spennende enn en hettemåke med dansk fargering. Den ble sist sett på Rådhusplassen i september i fjor. Ikke er det noen svaner på plass her enda heller. Virker som de foretrekker kilene på Fornebu. Vi måtte opp til Løkketangen for å finne igjen ungmåkene. Her er de helt kokko, løper hylende rundt i et hav av duer for å få tak i matbitene. Etter å ha merket 2 sild og 8 grå var de litt lei. Da gikk fokusen over på å få fatt i den som hadde fiskesene, med hvit isopordupp, rundt beina. Det ble dessverre bare med en del ganger nesten.

Man trenger veldig mange greier for å merke en måke...


Så kjørte vi ut til Stordammen i Vollen og merket en svaneunge. Ikke uventet kom far på land og var gretten. Da fikk han på seg ny fargering. Den forrige har han brukt opp. Fet fin fyr på 14,7 kg!
Mens vi var på de kanter var det veldig naturlig å ta en tur til Mellomdammen på Sætre for å kikke på en mandarinand. Den var meldt på artsobs og er utstyrt med ring.

Jeg liker brød!

Dyret var lett å kommunisere med, men med 6 telelinser i vannkanten ble det litt skummelt. Når vi trakk oss 8 meter unna og stokkendene først gikk opp til maten var det greit. Nesten greit, de små beina er fryktelig travle. Det ble slettet mange bilder før vi fikk de to siste sifrene og fikk konstatert at det ikke overraskende er samme fugl som undertegnede merket samme sted i oktober 2008.
Dagen før hadde det utrolig nok dukket opp en rødfotand i den samme dammen! Også den med ring. Her virket ikke brødtrikset i det hele tatt. Men han vet hva det er til.

Rundt Sæter ligger det normalt en de svaner. Der finner de tydelig vis nok mat, de var sjeldent lite opptatt av vår brødkasting. Bare et par ble lest av. Vi får besøke dem igjen i november.


Som trøst plukket vi inn et par måker på Holmen.Kaldt, men bra tur!1 kommentar:

  1. Fin tur selv om det var litt kjølig på slutten...

    Den mandarinanda er bare kul - såå hyper... :D

    SvarSlett