lørdag 11. september 2010

Rødstjertrapport fra ValdresÅrets rødstjert hekkesesong ved hytta i Hedalen ble bra! I et forsøk på å øke antall rødstjerthekkinger snekret jeg 12 nye kasser (standard kjøttmeisstørrelse, men med 6,5 cm flyhull), seks ble hengt opp 5. mai og seks ble hengt opp 2. juni. Kasseantallet er dermed 54. Resultatet ble 4 kjøttmeis-, 3 svarthvit fluesnapper- og 1 svartmeishekking (den første for kassefeltet). For rødstjert ble det 11 hekkinger. Tre av hekkingene kom i kasser hengt opp i mai og en hekking kom i kasse hengt opp i juni. Denne siste var mislykket, men hunnen (paret?) flyttet til en annen kasse hengt opp samme dag. Det vil si at 5 av de nye kassene med stort hull ble tatt i bruk!

Jeg fanget 16 voksne fugler, 8 av hvert kjønn. To av fuglene var gjenfangster, en hunn merket i 2007 og en hann merket i 2009, henholdsvis 600 og 100 meter fra merkestedet. Jeg fikk merket pullus fra alle 11 hekkingene, total 63 pullus. I tillegg fanget jeg en ungfugl i "standardnettet" ved hytta. Dette blir 78 rødstjertmerkinger for 2010, som er rekord for kasseområdet.

Tidligere (1999 - 2009) har jeg merket 60 pull og 35 adulte rødstjert. Dette har til nå gitt 3 gjenfangster, og i tillegg har jeg to ganger observert fugl med ring, som ikke har latt seg fange. Voksenfangst av hekkefugl kan være tidkrevende, men det gir noen gjenfangster/kontroller!

3 kommentarer:

 1. Bra innsats! Jeg hadde tenkt å fange litt mer voksenfugl i år, men det ble ikke fler enn de som passerte hytta. Som hekkefugl har jeg fått dem i perleuglekasse tidligere og standard meisekasse i vår. I sommer har jeg hengt opp flere meisekasser i rødstjertområder. Hvis det ikke blir noe i dem til våren får jeg borre opp til 65mm :)

  SvarSlett
 2. Dette er bra! Setter pris på at du fremdeles vil dele dette med oss.
  Virker som rødstjerten har hatt et bra år. Hvis du merket 63 unger i år mot 60 fordelt over de siste 10 årene sier jo det sitt!
  Er spent på om de vil foretrekke disse kassene med ekstra stort hull. Har sett forslag med 45-50 mm hull og med halv front, men denne var ny. Så langt kan de se ut som det virker. Er tilsaget like godt neste år vet jeg hva jeg skal snekre!

  SvarSlett
 3. Hei! Hvordan gikk det med rødstjertkassene i 2011? Har nettopp hengt opp rødstjertkasser på egna lokaklitet. Brukte 55mm hull, plassert ganske lavt på en standard meisekasse(underkant hull til bunn ca 10cm). Har du erfaringer med plassering av hull såpass lavt?

  SvarSlett