søndag 19. september 2010

Storøya stunt!

Advarsel! Langt innlegg følger...


Som såvidt nevnt i forrige innlegg mente vi at det var på tide med noe sosialt og praktisk for gruppa's medlemmer før vinteren setter inn for fullt. Resultatet kan dere leser på de kommende linjene - ett merkestunt inne på de tidligere rullebaneområdene på Fornebu. Dette er åpne områder som etterhvert skal bli bebygd. Anleggsarbeidet har stått stille noen år og inneholder derfor mye frørik pionervegetasjon. I tillegg ville vi teste ut de nye tilplantede områdene som grenser inn mot Koksa naturreservat - i det heletatt - prøve å fange litt på arter vi kanskje ikke merker så mye av på f.eks Lilløyplassen.

Fredag

Vi møttes på fredag ute ved bommen på Storøya (like ved der sandsvalene hekket) for å diskutere hvor nettene skulle settes og få disse opp slik at det var klart tidlig lørdag. Vi endte opp med to nettlenker i mellom jordhaugene i ruderatmarka, ett i overgangen mellom eng og beplantningen mot Koksa, ett rundt noen bærbusker inne i beplantningen, samt ett oppsett i takrøret ut mot Røykholmen. Vi fikk en flott start på arrangementet idet en ung spurvehauk hann gikk i nettene mellom jordhaugene ved sandsvalekolonien... Ettermiddagen og kvelden ble en av de flotte, og den pratsjuke gjengen ble stående å prate til lenge e tter at det var mørkt.

Lørdag

Lørdag morgen var vi flinke og fikk åpnet nett og satt på lyd allerede fra kl 0430 - noe som nok var litt tidlig da det var overskyet med noen få regndråper, lyset kom ikke før rundt klokken 6. Spenningen var stor på de første rundene - ville dette bli noen suksess? De første rundene produserte artene vi forventet så tidlig - trost, rødstrupe, jernspurv og munk.

Det var gikk inn ganske jevnt og gjengen hadde passe med fugl til at vi kunne merke og diskutere artenes karakterer underveis. En ung rødstjert var vel det morsomst på de første rundene.

Som forventet ble det tydelig utover morgenen at de forskjellige oppsettene produserte forskjellige arter. Artsvariasjonen økte og det var veldig mye fugl i terrenget. Dessverre økte også solen og vinden, men vi fikk fugl jevnt og trutt. Morsomt var det med 2 svartmeis fanget langt ute i brakkmarken - langt fra noe som kan kalles barskog.

Imidlertid var det en annen art som skulle ta oppmerksomheten - Carsten og Terje hadde nemlig ikke sagt noe om at i en av posene fra Koksaoppsettene lå en hauksanger! Sneaky bastards - de ville nok se uttrykket til den som fikk fuglen... :)

Flere kom innom i løpet av dagen for å slå av en prat og være med på rundene. Som nevnt var det mye fugl i området med større flokker av pilfink, grønnfink, piplerker men å få lurt disse i nettene var ikke så lett i solen. Vi satte opp en ekstra nettrekke slik at vi kanskje kunne få lurt noen av disse i på vei mellom nettoppsettene - dessverre - de ser godt! Mellom merkingene kunne vi kose oss med overflyvende nøttekråker. Vi gav oss litt etter 2 da det var mer sol enn fugl i nettene og folket begynte å bli slitne... Dagen kan kalles vellykket med 157 fugl i nettene fordelt på hele 24 arter!

Søndag

Dagen begynte litt tregt rundt klokken 5 med stjerneklar himmel og et skeptisk blikk til at det skulle bli sol allerede fra starten av. De første rundene stemte med dette også da det var mindre fugl i nettene. Men det tok seg opp etterhvert og merkingene gikk jevnt og trutt på tross av fuglene at lett så nettene i solen og den svake vinden. Artene var mye av det samme som gårsdagen, en nøtteskrike og litt mer trost var forskjellen.


Mye fugl i større eller mindre flokker strøk mellom jordhaugene og over nettene til vår store frustrasjon. Piplerkene m.m. satt vane tro i busker og på nettråder og lo av oss. Men til slutt hadde vi litt hell med oss i det en sanglerke gikk i. Sanglerke er en art det ikke er merket mye av så vi var godt fornøyd med denne.

Denne dagen hadde vi også merking på Lilløyplassen - Det var egentlig flere som skulle fange der, men da første runde gav lite fugl rømte disse over til de på Storøya og Terje endte opp med å holde fortet der. Også der tok det seg litt opp utover dagen og belønningen fikk han ved og kontrollere en munk med dansk ring. Utenlandsk kontroll er morsomt - bra jobbet Terje!


Vi gav oss rundt 2 tiden denne dagen også og fikk fort og greit ryddet ned nettoppsettene. Flere av oss tok da turen bort til LPN med stenger, nett osv for en liten oppsummering.

Dagen gav tilslutt 95 fugl merket på Storøya + 28 fugl på LPN. Antall og artsfordeling kan sees i tabellen.


Det ble også noen lokale kontroller. To sivspurver var begge merket i september 2006 som 1k.

En pilfink og en kjøttmeis ble merket på foringsplass i vår og en kjøttmeis i 2007, mens fire kjøttmeis og en blåmeis var merket som pullus i lokale fuglekasser i sommer.

Min konklusjon - vellykket helg, bra med fugl og god artsvariasjon. Som flere luftet tanken om - dette bør bli en tradisjon i september i årene fremover. Det gav i allefall mersmak med variasjonen.

Resultat Fornebu 18.-19. september
Spurvehauk1
Sanglerke1
Heipiplerke10
Jernspurv45
Rødstrupe23
Rødstjert1
Steinskvett1
Svarttrost3
Måltrost4
Rødvingetrost3
Rørsanger9
Hauksanger1
Tornsanger2
Hagesanger2
Munk34
Gransanger6
Løvsanger3
Svartmeis2
Blåmeis33
Kjøttmeis12
Nøtteskrike1
Pilfink14
Bokfink3
Bjørkefink2
Grønnfink18
Stillits3
Grønnsisik1
Gulspurv2
Sivspurv41
Sum281

2 kommentarer:

  1. Takker for bra gjennomført "merke festival" på Fornebu! Tror alle som var innom hadde det morro!

    SvarSlett
  2. Enig! Sosialt bra og bra artsvariasjon - i tillegg til mye skrøner. Hadde bare alle flokkene med fugl som svirret rundt gått i også så kunne det blitt fuglestasjonstall utav dagene også :)

    Neste gang... da blir det bra da....! :)

    SvarSlett